Inhoudsopgave
- Pecha Kucha
- Wat is Pecha Kucha
- Pecha Kucha maken
- Over Pecha Kucha
- Pecha Kucha maken: zelf het onderwerp kiezen
- Twintig rechtenvrije afbeeldingen
- Oefenen en schrappen
- Timing oefenen
- Uit je hoofd leren
- De film
- Pecha Kucha dag
- Pecha Kucha presentatie geven
- Pecha Kucha: wanneer ga je het doen?
Pecha Kucha
Pecha Kucha is een evenement waar ongeveer tien sprekers per avond een korte presentatie houden in een speciaal format. Elke presentatie bestaat uit twintig dia’s van elk twintig seconden die achter elkaar getoond worden. De getoonde afbeeldingen hebben betrekking op het onderwerp waarover gesproken wordt.Hier vertel ik hoe je een Pecha Kucha maakt, zodat je dit zelf ook kunt gaan doen als je dat leuk vindt.
Wat is Pecha Kucha
Pecha Kucha is een presentatie van 20 afbeeldingen gedurende 20 seconden. De dia’s veranderen automatisch en je moet je verhaal synchroniseren met de afbeeldingen. De hele presentatie duurt altijd precies 6 minuten en 40 seconden en wordt ook een 20×20 presentatie genoemd.
Pecha Kucha maken
Wat is Pecha Kucha
Pecha Kucha is een presentatie van 20 afbeeldingen gedurende 20 seconden. De dia’s veranderen automatisch en je moet je verhaal synchroniseren met de afbeeldingen. De hele presentatie duurt altijd precies 6 minuten en 40 seconden en wordt ook een 20×20 presentatie genoemd.
Over Pecha Kucha
Pecha Kucha bijeenkomsten worden in grotere plaatsen door het hele land gehouden. Jij kunt daar ook een presentatie geven.
Als je bij Pecha Kucha wilt gaan spreken kun jevia de websitevan Pecha Kucha de organisatie in een grote plaats bij jou in de buurt vinden.
Iedereen kan daar spreken. Het maakt niet uit wie je bent en wat je doet. Iedereen kan bij deze ontmoeting een presentatie geven. Het maakt niet uit of je geen, weinig of juist veel ervaring met het spreken in het openbaar hebt. Tijdens de kennismaking geef je aan over welk onderwerp je wilt gaan spreken.
Pecha Kucha maken: zelf het onderwerp kiezen
Je kunt zelf het onderwerp kiezen waar je over wilt spreken. Meestal vertellen sprekers over iets waarvoor ze zich enorm interesseren. Dat kan over hun werk en ervaring gaan maar soms vertellen mensen ook over hun visie, onderneming en ideeën.
Als je hulp nodig hebt bij de voorbereiding of als je presentatietips nodig hebt wil de organisatie van Pecha Kucha je hierbij graag helpen.
- De eerste stap is om exact te weten over welk onderwerp je wilt gaan spreken en om de inhoud van je presentatie globaal vast te stellen.
- Als je de globale inhoud beschreven hebt is het verstandig om te schrappen. Stel jezelf de vraag: “Wat is er echt van waarde om te vertellen?” En schrap die dingen die niet van waarde zijn. Vertel de hoofdzaken en beperk de bijzaken.
Twintig rechtenvrije afbeeldingen
Vervolgens kun je gaan zoeken naar twintig afbeeldingen die je mag gebruiken voor je presentatie. Je eigen werk mag je hier uiteraard voor gebruiken, want jij hebt de rechten. Als je nog niet genoeg eigen werk hebt en je ook andere afbeeldingen moet gebruiken, zorg dan voor rechtenvrije afbeeldingen of zorg dat je toestemming hebt en documenteer die toestemming ook.
Deze twintig afbeeldingen kun je in een PowerPoint presentatie plaatsen. Stel PowerPoint zo in dat elke dia 20 seconden verschijnt en dat de dia’s elkaar snel opvolgen. De dia’s vormen dan samen een soort filmpje waarin de twintig afbeeldingen elkaar automatisch opvolgen. Je kunt dat doen in het PowerPoint tabblad “overgangen”.
Oefenen en schrappen
Speel nu de presentatie als een soort film in PowerPoint af en oefen de presentatie. Waarschijnlijk zul je ontdekken dat de film al is afgelopen terwijl je nog midden in je verhaal zit. Dit betekent dat je te veel wilt vertellen. Je zult dus weer moeten schrappen.
Dit zul je waarschijnlijk een aantal keer moeten herhalen, net zolang totdat je verhaal zes minuten en veertig seconden duurt. Je zult ook zien dat je door de vele herhalingen je de presentatie automatisch gaat onthouden.
Timing oefenen
En dan gaan we naar de volgende stap. Het mooiste is als je tijdens de presentatie voortdurend het publiek aankijkt en contact met het publiek maakt. En dat je dus niet naar de presentatie hoeft te kijken om erachter te komen over welke afbeelding je het moet hebben.
Kijk nu niet naar de PowerPoint presentatie, maar kijk in een andere richting als je de presentatie oefent. Hierdoor kun je naast het oefenen van de presentatie ook de timing oefenen. Met andere woorden, ben je klaar met je presentatie na zes minuten en veertig seconden? Natuurlijk kun je tijdens de presentatie even snel kijken of je verhaal parallel met de dia’s verloopt.
Dit kan heel lastig zijn. De ene keer ben je eerder en de andere keer bij je later klaar met het geven van je verhaal. De timing hangt onder andere af van je spreeksnelheid en van de inhoud van de presentatie.
Als je sneller spreekt ben je eerder klaar. En wanneer je meer vertelt in hetzelfde spreektempo, ben je later klaar. Wanneer je de presentatie geeft is het belangrijk dat je hetzelfde spreektempo en dezelfde duur van de pauzes aanhoudt. Daarnaast is het belangrijk dat je hetzelfde vertelt, maak je verhaal niet ineens langer of korter.
Uit je hoofd leren
Omdat je verhaal perfect gesynchroniseerd moet zijn met je film is de consequentie dat je de presentatie enigszins uit je hoofd moet weten. Door het vele oefenen gaat dat automatisch. Vooral als het jouw eigen ervaringen zijn waarover je spreekt.
Het uit je hoofd leren heeft ook een nadeel. Als je tijdens de echte presentatie de draad even kwijt bent, is het lastig om met je verhaal door te gaan. Je zult dan even moeten kijken naar de presentatie om de draad weer op te kunnen pakken. Aan de andere kant is dat ook niet zo erg!
De film
Als je een definitief besluit genomen hebt over de geselecteerde afbeeldingen die je in je voordracht wilt gebruiken, moet je ze naar Pecha Kucha sturen. En zij maken er een film van.
De foto’s die je aanlevert moeten wel aan specifieke voorwaarden voldoen. De beeldverhouding is vaak 16:9. En de afbeeldingen moeten een bepaalde afmeting in pixels hebben. Deze voorwaarden en overige informatie krijg je van Pecha Kucha per e-mail toegestuurd. Niet? Vraag ernaar.
Hier vind je eenvoorbeeld van een Pecha Kucha film.
Pecha Kucha dag
Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je vroeg aanwezig bent. Je gaat doorgaans naar binnen door de artiesteningang. Er is vaak een ruimte voor de artiesten. Hier kun je relaxen, wat drinken, praten en je spullen neerleggen.
Ga vooraf ook al even op het podium kijken. Je kunt dan wennen en even ervaren hoe het voelt, ook al zit er nog geen publiek in de zaal.
Op en rondom het podium zijn de technische mensen waarschijnlijk nog druk bezig. Je kunt kennismaken met de organisatie en de andere sprekers die waarschijnlijk ook op het podium of in de zaal aanwezig zijn.
Ook zal de presentator die alle sprekers voorstelt aanwezig zijn. Waarschijnlijk weet hij al precies hoe hij je wil voorstellen. En hij stelt je de vraag of je daarmee akkoord gaat.
Je hoort dan wanneer en vanaf welke richting je opkomt. Er wordt aan je verteld hoe je met de microfoon moet omgaan en vanaf welke plaats je de presentatie moet geven. Dit is belangrijk omdat de verlichting hier vaak op afgestemd is.
Pecha Kucha presentatie geven
In zalen waar het donker is en jij als spreker in de spotlights staat zie je het publiek niet zitten. Je ziet misschien vaag dat er mensen op de eerste rijen zitten.
Je kunt dus het publiek niet recht in de ogen kijken. Het is super belangrijk dat je wel in de richting van het publiek kijkt! Kijk afwisselend naar het midden en beide zijkanten van de zaal.
De avond bij Pecha Kucha is openbaar. Iedereen is daar welkom. De entreekosten zijn rond de 7 euro. Je spreekt dus voor publiek dat hiervoor betaalt! Sprekers kunnen soms ook een introducee meenemen.
De reden dat het aantrekkelijk voor het publiek is om naar een Pecha Kucha avond te gaan is dat er ongeveer tien verschillende sprekers zijn. Elke spreker is uniek en heeft zijn eigen manier van presenteren. Daarnaast wordt er over diverse onderwerpen gesproken. Soms hebben deze onderwerpen raakvlakken met elkaar, maar soms ook helemaal niet.
De kracht van Pecha Kucha is onder andere: diversiteit, variatie en afwisseling van sprekers en onderwerpen. Overigens, je kunt ook bijTEDx gaan spreken …
Pecha Kucha: wanneer ga je het doen?
Met dank aanmotivational speaker Rob Wuijsterdie me dit verhaal heeft ingefluisterd.
- Puzzelen om je niche te identificeren
- Moet je naar het buitenland?
- Kenmerken van mensen die kunst kopen
- Lege zaal bij TEDx
Spreken